Direct contact?

088-033 1587

BEREKEN DIRECT ZELF
uitroepimg

Hypotheek berekenen op basis van twee inkomens

In het geval dat u samen met uw partner een huis wilt kopen en u beiden een inkomen heeft, dan is het mogelijk een hypotheek te laten berekenen op basis van beide inkomens. Hierdoor is het mogelijk meer te lenen dan bij een hypotheek op basis van één inkomen.

Weloverwogen keuze

Voordat u besluit een hypotheek te laten baseren op twee inkomens is het verstandig daar goed over na te denken. Bedenk dat uw situatie in de toekomst kan veranderen. Houd er rekening mee dat het, hoe onwenselijk ook, in de toekomst mogelijk is dat u gaat scheiden of dat een van u komt te overlijden. Bij een scheiding is het mogelijk dat uw woning noodgedwongen verkocht moet worden. Als de hypotheek op uw twee inkomens is berekend kan dit vervelende situaties veroorzaken. Ook als een van u beiden komt te overlijden, moet u van te voren berekenen of de hypotheeklasten door de ander nog wel gedragen kunnen worden. Tot slot is het ook nog mogelijk dat een van de inkomens daalt, bijvoorbeeld doordat een van u minder gaat werken door de komst van kinderen of door ziekte.

Vanzelfsprekend is het voor u onmogelijk in de toekomst te kijken. Om toch een realistisch en deskundig toekomstbeeld te schetsen kunt u gratis en vrijblijvend contact opnemen met een van onze adviseurs. Zij hebben veel kennis paraat hebben de bovengenoemde situaties al vaak meegemaakt. Op basis daarvan kunnen zij, samen met u, een weloverwogen keuze maken.

Gezamenlijke hypotheek

Omdat er een hogere lening mogelijk is als de hypotheek wordt gebaseerd op twee inkomens, kiezen tweeverdieners graag voor deze optie. Het betekent echter niet dat u de twee salarissen gewoon bij elkaar op kunt tellen. De bank beschermt zo zowel u als zichzelf.
Een eenverdiener met een inkomen van €35.000,- zal meer mogen lenen bij een hypotheek gebaseerd op dat enkele inkomen dan tweeverdieners waarvan de een €20.000,- verdient en de ander €15.000,-.

Als beide inkomens worden meegewogen in de hypotheekberekening, zijn beide partners aansprakelijk voor de lening. Daarom worden zij ook beiden in de eigendomsakte als eigenaar vermeld. Deze verdeling hoeft echter net 50%-50% te zijn. Deze verdeling kan op basis van het inkomen, eigen vermogen en/of andere factoren anders zijn.
De vele factoren die van invloed kunnen zijn en de mogelijke gevolgen van een gezamenlijke hypotheek maken het voor u als consument moeilijk een goede afweging te maken. Onze hypotheekadviseurs kunnen u daar bij helpen. Door uw persoonlijke situatie te analyseren, kunnen zij u een betrouwbaar en gedegen advies geven.

Belastingvoordeel

Tweeverdieners, met een gezamenlijk hypotheek, genieten belastingvoordeel. Het belastingvoordeel is voor gehuwden groter dan voor samenwonenden. Als u hier snel meer informatie over wilt, kunt u bellen met 088-033 1587. Voor gedetailleerder advies raden wij u aan uw gegevens achter te laten, zodat een van onze adviseurs zich op uw persoonsgebonden situatie kan voorbereiden.