Direct contact?

088-033 1587

BEREKEN DIRECT ZELF
uitroepimg

Hypotheek oversluiten

Wilt u uw hypotheek oversluiten, of bent u benieuwd naar de opties die u heeft? Het is van belang om kritisch te kijken naar uw hypotheekvoorwaarden, in combinatie met de rente die u betaalt. Hoe lang staat uw rente nog vast en wat is het percentage dat u betaalt? Hoe heeft de markt zich in de loop der tijd ontwikkeld en is het mogelijk om een lagere rente voor uw lopende hypotheek af te sluiten? U kunt uw hypotheek oversluiten op het moment dat u gebruik wenst te maken van een andere bank, of op het moment dat u hiermee op de kosten kunt besparen. Een hypotheek oversluiten brengt relatief veel werk met zich mee, aangezien het van belang is om de kosten en baten goed tegen elkaar af te wegen.

Waarom oversluiten?

De meeste consumenten die hun hypotheek oversluiten doen dat vanwege de lagere rente waar ze bij een andere bank op kunnen rekenen. Heeft u uw hypotheek bijvoorbeeld net na de eeuwwisseling afgesloten? Dan is de kans groot dat u een hoge rente betaalt, omdat deze in die jaren alleen maar verder opliep. Inmiddels zijn de rentes flink gedaald en ligt het bovendien niet in de lijn der verwachting dat deze spoedig op zullen lopen. Dat betekent dat u op dit moment de mogelijkheid heeft om uw hypotheek over te sluiten en op de rente te besparen. Zelfs wanneer u slechts een paar tienden van een procent op de rente kunt besparen, is de kans groot dat dit u op jaarbasis zomaar een paar honderd euro op zal leveren.

Stel dat u een hypotheek heeft van €200.000 en u 5% rente per jaar betaalt. Dat betekent dit dat u jaarlijks €10.000 bruto aan rente over uw hypotheek betaalt. Weet u een nieuwe hypotheek af te sluiten waarbij u 4,5% rente betaalt? Dan betaalt u voortaan nog maar €9.000 rente per jaar. Dat betekent dat u zomaar €1.000 per jaar kunt besparen, door uw hypotheek over te sluiten.

Daarnaast kunt u uw hypotheek oversluiten op het moment dat u niet tevreden bent met de manier waarop uw bank hiermee omgaat, of u zich niet goed kunt vinden in de voorwaarden. Lees deze altijd goed door en vergelijk de voorwaarden met die van andere banken. Heeft u elders de mogelijkheid om gebruik te maken van een verhuisregeling, of kunt u daar meer boetevrij aflossen? Ook in die gevallen is het wellicht verstandig om uw hypotheek over te sluiten, zelfs wanneer u dat niet direct een rentevoordeel op zal leveren.

Boeterente bij oversluiten

Houd er rekening mee dat het u geld kan kosten op het moment dat u uw hypotheek over wilt sluiten. In veel van de gevallen zal de bank u een boeterente in rekening brengen. Dit heeft te maken met de rentevasteperiode die u afspreekt met een bank, op basis waarvan de bank opbrengsten in gaat boeken. Stel dat u de rente bij de bank voor 10 jaar vast zet en u na 2 jaar besluit dat u toch graag over wilt stappen van hypotheekbank. In dat geval had de bank op nog 8 jaar rente gerekend, waardoor u een bedrag aan boete dient te betalen op het moment dat u de hypotheek oversluit. De bank gaat uit van de kortst mogelijke rentevaste periode, aflopend vanaf het aantal jaren dat u nog te gaan heeft. In dit geval zal het waarschijnlijk uitkomen op een periode van 5 jaar, aan de hand waarvan men de actuele rente bepaalt. Het verschil aan rente dient u bij te betalen, aangezien de bank het verlies op die manier kan compenseren.

U kunt de boeterente zelf berekenen, maar u kunt ook de bank vragen dit voor u uit te rekenen. In de meeste gevallen zal het gaan om maximaal een paar honderd euro, waardoor u de kosten vanzelf weer terug kunt verdienen. Gaat het om een groter bedrag? Dan is het verstandig om de kosten en baten tegen elkaar af te wegen.

Kosten en baten

Dient u een aanzienlijk bedrag aan boeterente te betalen, omdat u meer wilt aflossen dan u vroegtijdig mag doen? In de meeste gevallen mag u per kalenderjaar maximaal 10% van de hypotheekschuld vervroegd aflossen. Op het moment dat u de hypotheek wilt oversluiten lost u eigenlijk 100% af, om deze vervolgens elders weer onder te brengen. Weeg de boeterente als kosten af, tegen de voordelen waar u aan de andere kant gebruik van kunt maken. Ga uit van de lagere rente die u jaarlijks of maandelijks gaat betalen, maar denk ook na over de betere voorwaarden of de aanvullende service vanuit de bank. Tel deze elementen bij elkaar op en ga na wat er zwaarder weegt, de kosten of de baten. Wilt u uw hypotheek oversluiten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur of uw bank.

Hypotheekadviseur

Afhankelijk van de keuze die u heeft gemaakt kunt u het best contact opnemen met de bank, of met een hypotheekadviseur. Weet u al zeker dat u uw hypotheek wilt oversluiten? Neem dan contact op met de bank waar u de hypotheek graag onder wilt brengen. Wilt u vooral een advies met het oog op de kosten en de baten en wat er zoal komt kijken bij het oversluiten? Neem dan contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur.