Direct contact?

088-033 1587

BEREKEN DIRECT ZELF
uitroepimg

Nationaal Hypotheek Instituut

Publicatiedatum: 15-10-2013

Het kabinet heeft op Prinsjesdag de wil uitgesproken om hypotheken op nationaal niveau te financieren. Het is het idee dat deze bedrijven direct kunnen investeren in hypotheken van het op te richten Nationaal Hypotheek Instituut (NHI).

Wat is het NHI?

De Nederlandse huizenmarkt zit vast, het is voor nieuwe toetreders op de woningmarkt lastig om een koophuis te financieren door de grotere zekerheden die de banken wensen. Om de doorstroming van de huizenmarkt te verbeteren wil het kabinet een groot aantal hypotheken die momenteel door banken worden gefinancierd bij een nieuw op te richten organisatie onderbrengen, het Nationaal Hypotheek Instituut. Doordat banken zo minder hypotheken hoeven te financieren zouden banken makkelijker financiering aan kunnen trekken waardoor de hypotheekrente daalt.

Waarom het NHI?

Het NHI dient meerdere doelen; de hoop is dat het de woningmarkt in gang kan zetten en zo de doorstroming verbeteren. Uiteindelijk zal het stimuleren van de woningmarkt starters ten goede komen. Daarnaast biedt het pensioenfondsen en verzekeraars de mogelijkheid om te beleggen in relatief veilige hypotheken. Om de risico's af te vangen is de staat bereid garanties te bieden op de hypotheken in de portfolio.