Direct contact?

088-033 1587

BEREKEN DIRECT ZELF
uitroepimg

Aflossingsvrije hypotheek berekenen

De laagste maandlasten gedurende de gehele looptijd van alle hypotheekvormen. U betaald alleen de hypotheekrente, lost niets af en heeft maximale hypotheekrente aftrek. Dat klink goed, maar er zal wel iets mee aan de hand zijn. Inderdaad hoe mooi ook, deze vorm heeft nadelen waar we hieronder op terug komen. Als u de hypotheekrente voor 30 jaar heeft vastgezet blijft uw maandlast gedurende deze 30 jaar gelijk. De maandlast verandert alleen als de rente veranderd bij een wijziging van rentevaste periode.

Uw maandlast berekenen

Als het deel aflossingsvrij in uw hypotheek 100.000 euro is. Dan is de maandlast berekenen over dit deel eenvoudig. U betaald alleen rente. Als uw hypotheekrente bijvoorbeeld 4,5% is. Dan moet u betalen 100.000 x 4,5% is 4500 euro aan rente per jaar. Wilt u de maandlast weten, dan deelt u dit door 12. De uitkomst is 375 euro. Gedurende de tijd dat u de hypotheekrente vast heeft staan over dit deel, veranderd het maandbedrag niet.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Lage maandlasten en hypotheekrente aftrek gedurende de gehele looptijd.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

U lost niets af. Dit betekend dat u aan het einde van de looptijd nog een volledige hypotheekschuld open heeft staan. Uiteindelijk moet u deze wel aflossen. Dat zou kunnen, door verkoop en dan hopen dat niet de waarde van de woning is gezakt. Het kan ook door spaargeld dat u op de een af andere manier tot uw beschikking heeft of verwacht te krijgen.
U bouwt geen vermogen op. Vaak is er een losse overlijdensverzekering gewenst.

U mag niet meer, volgens de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, de gehele woning aflossingsvrije financieren. U mag maar 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij financieren. Alles wat u meer leent dan die 50%, moet door middel van een spaarvorm afgelost worden. Het kan zijn dat na de verkiezingen in september 2012, een nieuwe regering weer andere regels gaat opstellen. Hoeft u maar een klein gedeelte van uw woning te financieren, dan is aflossingsvrij een goede mogelijkheid.

Wat in uw situatie het beste is, is een vraag die u onze hypotheekadviseurs kunt stellen. Zij beantwoorden al uw Hypotheekvragen en regelen het voor u.