Direct contact?

088-033 1587

BEREKEN DIRECT ZELF
uitroepimg

Startershypotheek wordt prijziger

Publicatiedatum: 06-10-2013

Het kabinet heeft de intentie de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verlagen van 290.000 euro nu naar maximaal 225.000 euro in 2016. Dit blijkt uit een voorstel van Minister Blok. Het idee is om op termijn een door de overheid gecontroleerde Nationale Hypotheekbank op te richten die hypotheekleningen aan commerciële banken zal verstrekken.

Grote gevolgen voor prijs hypotheek

De overheid staat voor een hypothecaire lening met NHG garant voor het verlies op de lening als een huis gedwongen moet worden verkocht. Doordat dit banken meer zekerheid biedt vertaalt zich dit in een lagere rente, gemiddeld zo'n 0,7% in vergelijking met hypothecaire leningen zonder NHG.

Feit is dat al in 2016 niet meer dan 102% van de woningwaarde mag worden geleend, in 2018 niet meer dan 100%. Mocht het voorstel van Blok worden aangenomen kan dit betekenen dat starters die een iets duurder huis willen kopen in de knel komen. Doordat voor huizen boven de 225.000 euro geen gebruik meer gemaakt zou kunnen worden van de NHG betekent dit een hogere rente. Voor een lening van 275.000 euro met 10 jaar vaste rente komt dit neer op zo'n 1.150 euro hogere jaarlasten.

Onduidelijkheid Nationale Hypotheekbank

Het oprichten van een Nationale Hypotheekbank zou het echter weer makkelijker moeten maken om een hypotheek af te sluiten. In deze hypotheekbank zouden banken hypotheken kunnen onderbrengen waarin pensioenfondsen op hun beurt kunnen beleggen. Over de ondergebrachte hypotheken wordt een staatsgarantie verleend. De Nationale Hypotheekbank lijkt realiteit te worden, "we zitten in een tempo waarin het snel gaat komen" zei Minister Dijsselbloem van Financien hier onlangs over.

Er bestaat echter twijfel of de grotere zekerheden die de Nationale Hypotheekbank biedt doorvertaald zullen worden naar de markt. Onduidelijk is nog of de banken er voor kiezen een grotere winst in eigen zak te steken of dit voordeel door zullen geven in de vorm van lagere rentepercentages op verleende hypotheken.