Direct contact?

088-033 1587

BEREKEN DIRECT ZELF
uitroepimg

Hypotheek & scheiden

De regelgeving inzake de hypotheek

Uit elkaar gaan is altijd verdrietig. Toch zijn er een aantal zaken die heel goed geregeld moeten worden wanneer u en uw ex-partner uit elkaar gaan. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij de hypotheek. Zeker nu de hypotheekregels in het nieuwe jaar zijn aangescherpt door minister Blok van Wonen, is het van groot belang dat u goed nagaat wat u precies moet regelen met betrekking tot de hypotheek, wanneer er een scheiding zit aan te komen. U doet er daarom goed aan om met uw ex-partner en advocaat rond de tafel te gaan zitten en de mogelijkheden te bespreken.

Verscherpte regels met betrekking tot de hypotheek

De nieuwe hypotheekregels kunnen er voor zorgen dat de maandlasten omhoog gaan, van degene die het hypotheekdeel overneemt en in het huis blijft wonen. Er moet daarvoor een nieuwe lening worden afgesloten. De bank ziet die lening als een nieuwe hypotheek en deze valt onder de verscherpte hypotheekregels. Deze regels verplichten dat de lening wordt afgelost. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond geven aan dat daardoor de vaste maandlasten flink omhoog gaan. Zij stellen daarom voor dat de bestaande hypotheek bij een echtscheiding aan één van de partners kan worden overgedragen, zodat de oude hypotheekregels blijven gelden.

Uitkopen en verkopen

Wanneer één van u eigenaar is van de woning, dan is er niet zoveel aan de hand. De eigenaar van de woning blijft er dan wonen en degene die geen eigenaar is, kan een nieuwe woning kopen of huren. Staat de woning wel op naam van u allebei, dan zijn er twee opties mogelijk. Degene die de woning wil overnemen moet de ex-partner uitkopen. De andere optie bestaat uit de verkoop van het huis. Wanneer er een verkoop plaats vindt, kan er wel sprake zijn van onderwaarde. Dat wil zeggen dat de woning minder opbrengt dan de daadwerkelijke hypotheekschuld.

Wat te doen met de overwaarde?

Mocht er bij de verkoop van de woning wel overwaarde vrijkomen, dan moet deze overwaarde tot 3 jaar na de verkoop van de woning gebruikt worden voor de aankoop van een andere woning. Wanneer dat niet gebeurd, dan is er geen recht op hypotheekrenteaftrek. Wanneer u allebei eigenaar bent van de woning die verkocht moet gaan worden en er zou sprake zijn van overwaarde, dan is ieder voor de helft fiscaal verantwoordelijk voor de overwaarde van de verkochte woning.

Een getekend echtscheidingsconvenant voor 1 januari 2013

Wanneer u voor 1 januari 2013 het echtscheidingsconvenant heeft getekend, waarin staat dat u uw ex-partner uitkoopt, dan hoeft u de lening die u daarvoor afsluit niet volledig af te lossen. Als koper moet er dan wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moet de schriftelijke overeenkomst uiterlijk 31 december 2012 getekend zijn. Betrokken partijen zijn daarnaast onherroepelijk gebonden aan de overeenkomst. Uiterlijk in 2013 moet de eigenwoningschuld op naam staan van degene die de woning koopt. Ook de (ver)koopprijs van de woning moet in het echtscheidingsconvenant vermeld staan.

Scheiden en de Belastingdienst

Wanneer u het echtscheidingsconvenant na 1 januari 2013 heeft getekend, dan bent u verplicht om af te gaan lossen. Wanneer u dat niet doet, dan heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek. Ook met betrekking tot de Belastingdienst moeten er een aantal zaken geregeld worden. Er is daarvoor een aparte scheidingsregeling in het leven geroepen. Deze scheidingsregeling duurt maximaal 2 jaar en geeft u en uw ex-partner de mogelijkheid om al uw financiële zaken aan te passen. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk zaken in het echtscheidingsconvenant vermeld worden, om betalingsproblemen in de toekomst te voorkomen.